Friday, 1 June 2012

Touched... :'(

Selama ni i'm just a silent reader of Moon blog..mengikuti kisah penderitaan birasnyew, Norma...Hati ini tersentuh setiap kali membaca entry ttg Norma..Mengajar aku erti kapayahan,sabar,kecekalan,kasih cyg dan cinta sejati,mengajar aku bersyukur dan menghargai apew yang aku adew,ttg hubungan kekeluargaan,teman-teman serta hubungan sesama insan...Baru arini diri ini kuat utk menulis...Kini,Norma telah pulang kpd Penciptanya...Namun kenangan dan kisahnyew masih lg segar...
Setiap kali membaca entry ttg Norma, airmata ni mmg xdapat ditahan2 lg...Sebagai seorang ibu,setiap kali mengenangkan nasib si kecil Rafiq yang masih belum mengerti apew2, hati ini begitu tersentuh dan ingin rasanya aku pelok,aku cium ank kecil ini semahuku dan memberitahunya i'm willing to share my love for him...Rafiq amat bertuah mempunyai papa dan ahli keluarga yang begitu menyayanginya...Rafiq begitu istimewa kerana mendapat berjuta kasih cyg dr ibu2 di luar sanew...

Untuk yang mungkin tidak tahu hujung pangkal kisah sedih ini, boleh refer kat link yang I provide kat bawah ini.

25 April 2011 Norma stage 4




5 May 2011 Norma operate kali ke 5 HKL day 66
10 May 2011 Norma HKL day 71
12 May 2011 Norma HKL day 73
22 May 2011 Norma HKL day 83
Abdul Rafiq is 4 Months 
1 June 2011 - Norma di Onkologi , HKL day 96
5 June 2011 - Norma pulang ke Rumah 
15 June 2011 - Emergency 
17 June 2011 - This entry
26 June 2011 - Norma at Onkologi  
1 July 2011 - Norma akan pulang ke umah  
7 July 2011 - Norma ke Pusat Rawatan Al Hidayah Gombak 

18 July 2011 - Pesanan dr Mutalib 
19 July 2011 - Norma kena serangan sawan  
22 July 2011 - Update Norma  
26 July 2011 - Daun belalai gajah / sabah snake grass 
1 August 2011 - Norma at Home - update  
4 August 2011 - Kali pertama Norma bersuara 
8 August 2011 - Norma 3rd session kat Pusat Rawatan Al Hidayah 
10 August 2011 - Kisah Norma Talib masuk MHI Tv 3 
12 August 2011 - Rafiq 7 months 
26 August 2011 - Update Norma  mampu mengerakkan anggota badan nya 
12 Sept 2011 - Raya , Norma ke Lake Garden 
17 Sept 2011 - Raya di Taiping  
21 Sept 2011 - Lawatan dr rakan rakan Norma 
27 Sept 2011 - Norma tersenyum  
7 Oct 2011 - physio pertama Norma 
12 Oct 2011 - Kisah Norma Talib dalam Majalah Wanita 
27 Oct 2011 - TUMOR MENGECIL 
22 Nov 2011 - Perkembangan +ve  


7 Dec 2011 - Norma after 9 months  
9 Jan 2012 - Norma ke emergency kerana terlalu lemah 
12 Jan 2012 - Norma masih lemah
8 Feb 2012 - Majlis doa selamat n Rafiq 1 thn 
1 Mac 2012  - Norma genap setahun 
6 Mac 2012 - Ulangtahun perkahwinan Norma Talib yg ke 2 
4 April 2012 - Norma di kejarkan ke emergency
6 Apr 2012 - Norma pulang ke Pontian 
16 Apr 2012 - Norma seminggu di Pontian
2 May 2012 - Norma pulang ke Balakong 
16 May 2012 - Kami bersama Talib n Norma di Balakong
21 May 2012 - Oksigen Norma makin drop 
22 May 2012 - Kata kata semangat utk Talib n Norma 
23 May 2012 - Norma telah kembali ke pangkuan NYA AL- Fatihah

Ni adalah sebahagian yg sempat dicopy dr blog kak Moon... Sehingga saat ni pn airmata ni sentiasa bergenang...Betapa besar ujian dan dugaan utk keluarga ini..

Apa yang membuatkan aku terharu ialah kesungguhan dan kesetiaan Talib untuk berada di sisi isteri nya yang tercinta walaupun hatinya remuk redam melihat penderitaan yang di tanggung oleh isterinya itu.
Kalau orang cakap Seth Tan itu paling romantik, aku yakin dan 100% pasti yang kasih dan cinta Talib buat Norma jauh lebih romantik berbanding kasih dan cinta Seth Tan buat Nora Elena.
Talib: Kak, Lib tak tahu ar nak kata apa kak (mengadu pada Moon)
Doc kata Radiotheraphy tu tak effect langsung kat canser tu...tak mengecik pun tambah makin membesar ada . Doc tanya Lib sama ada nak proceed ngan radiotheraphy or to give up je ..
Sutan (abang kepada Talib, suami Moon): Lib , hang kena redha n pasrah dengan semua nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...in-case apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dari kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma

Talib tunduk je
Sutan: Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya ..

Talib: Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang Hati Lib remuk bang


Memetik dari blog Moon, Talib & Norma berkahwin last year. Then Norma mengajar kat Pontian, Talib pula kat KL. Jumpa pun sekali sekala. Then Norma pregnant, masa kandungan 7 bulan Norma dah flat dan dah start tunjuk kan tanda2 dia sakit . Allah mmg maha kuasa dia bantu Norma permudahkan bersalin kan Rafiq. Lepas itu kesakitan Norma memang tak dapat di tanggung lagi, masa tu baru keluarga tahu yg dia ada brain cancer .


Memang besar betul ujian untuk mereka. Hope Talib sentiasa tabah dalam menghadapi ujian ini . Allah takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itu mampu menghadapi semua itu .

gambar ni so touching.. sob..sob...


Nih gamba Rafiq, di ambil dari blog Amy kakak ipar Norma (wife abg Norma)
-+ Rafiq n Cousin Mia -+

Pesanan buat Rafiq sayang....
 Ketahuilah betapa Mama Rafiq itu seorang yang cukup kuat dan tabah...Rafiq bertuah kerana mempunyai Mama dan Papa serta ahli keluarga lain yang sgt2 menyayangi Rafiq... Infact,ramai ibu2 di luar sanew yang menyayangi Rafiq termasuk aunty..Jangan la Rafiq berasa rendah diri.. Tabahkan hati,semoga Rafiq membesar dgn sempurna menjadi anak yang soleh...Bile Rafiq dah besar nnti,Rafiq jaga Papa sbb Papa Rafiq adalah seoarang insan yang penyayang,yang sanggup berkorban apa sahaja demi Mama dan Rafiq...Doa aunty sentiasa mengiringi perjalananmu Rafiq...Aunty cyg Rafiq.. 

3 comments:

lylieiqmal said...

aku kalau baca story nie pun mesti nk nagis. sedih gile weh kisah diorang, talib tuh memang terbaik la!

maszmadi said...

ada jugak ikut story nieh tapi dah last2 dah... sedih sangat..... moga arwah tenang di sana, al-fatihah

Anggun said...

kesian kt ank kecik si rafiq yg blm mengerti apew2....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...