Monday, 1 April 2013

Strok

Haishhh. Skali lagi Anggun xdew dengan aku...huhuhu.. Kali ni disebabkan sesuatu yang lebih serius n aku terpakse jugak bagi Anggun balik kampung dengan my mom.. Pagi Isnin lepas aku dapat call yang mengatakan ayah aku warded... Bile ko dapat call pukul 5 pagi of course there's something happened right...

Aku pun terus bangun, siap2 n terus g hospital.. Pesen ayah aku ni, slagi die boleh tahan sakit tu, die xkan nak g clinic, apatah lagi hospital.. So, aku taw kali ni memang serius la sakitnyew tu... Yang aku pelik, xdew la ayah aku nak call bagitaw aku apew2.. Kalau xsebab dapat call tu, aku pun xtaw..

Rupe2nyew ayah aku diserang strok.. Ayah aku g hospital naik teksi sebab badan die sebelah kiri dah terase berat.. Bayangkan macamanew aku rase time tu..? Aku langsung xdiberitaw.. Orang hospital sampai ingat dah xdew waris.. Sakit ati pun adew jugak... Tapi aku malas nak pk time tu...

Aku pun pegi hospital bawak apew yang patot untuk ayah.. Die terkejut tengok aku datang... Yes, doctor cakap dari hasil CT scan, kat otak ayah aku adew saluran yg blocked.. Sebab tu boleh kene strok tu.. Sebab ayah aku sememangnyew xdew penyakit darah tinggi, kencing manis dan sebagainyew.. Even kolestrol pun xdew doctor check.. N doctor jugak bgtaw, sekarang ni nak jage jangan sampai saluran yang blocked tu pecah.. Itu akan menjadikan keadaan lebih bahaya... Nauzubillah...

nampak badan ayah senget ke kiri...

Setelah 2 ari kat hospital, aku mintak discharged dari doctor.. Sebab aku tengok kat hospital hanya bwat fisioterapi jew.. Aku nak bawak ayah balik kampung untuk berurut.. Sebab menurut my mom, xdew rawatan kat hospital untuk org strok...*my mom nurse okay...* Sebab mase my mom kene strok dulu pun, die xpegi hospital walaupun die keje kat hospital.. Sebaliknyew, die terus kew Melaka untuk berurut.. Alhamdulillah, mak aku cepat sembuh...

Aku hantar ayah aku balik kampung ari Rabu tengahari.. Malam tu dah start berurut...Next 2 days aku call, Tok aku cakap ayah aku dah boleh berjalan n naik tangga dah pun.. Lega aku mendengarnyew... Kalau x, ayah aku memang xboleh berjalan sendiri..Sume menggunakan wheelchair... Alhamdulillah, ayah cepat recover.. X dinafikan perubatan hospital memang bagus... Tapi adew sesetengah penyakit yang memerlukan rawatan tradisional untuk pulih.. Arini genap seminggu ayah kene strok n die dah boleh berjalan tanpa tongkat.. Arini jugak Anggun dijangka pulang menemui mommynyew....Huhuhu... Mommy rindu sesangat...

balik cepat taw..

6 comments:

tenku butang said...

hope ayah awk segera sihat sepenuhnya.. Aminn...

#teringat dekat arwah opah teman yg strok seluruh badan.. sapai akhir nafas dia masih x ok.. =( Allah lebih sayangkan dia

anggun said...

thanx butang...strok ni adew peringkat2 nyew...ayah sy nasib baik xkene yg terok..

Ratu Hatiku said...

bahaya jugak tu, sekarang mcmana? semoga ayah linda cepat sembuh ya. Cuba minum air alkaline yg akk post hrni kat blog. manalah tau kan kita usaha...

Cho Zila said...

oh strok kena berurut yerk.. tapi kalau ada penyakit lain mengekor tak leh ler kot...
alahai mesti sedih anggun takderkan..

anggun said...

thanx kak lynn...sekarang ayah dah ok ckit..dah blh bangun n jln slow2...

anggun said...

kak cho zila..mmg sedih anggun xdew...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...