Wednesday, 1 August 2012

Ibu lahir anak kembar 12 dipaksa pilih 1 dan 11 yang lain akan dibunuh!Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.


“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.
“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”
“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.” lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudah termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.”

Sifat keperimanusiaan di China rasanya sudah lama PUPUS, kenapa kami berkata begitu? kerana sudah banyak kes, cerita mahupun berita yang kita dengar mengenai bayi dimakan, kanak-kanak didera, kanak-kanak dipukul dan kes kanak-kanak yang dilanggar, namun tiada mana-mana pihak yang mahu tampil untuk membantu!

Apew perasaan kowg ble bace berita ni...? Marah..? Sedih..? Kecewa..? Perasaan aku bercampur baur time ni.. Marah sgt sebab undang2 yg dijalankn kt sanew xmasuk akal.. Dah xdew sifat perikemanusiaan dah kew kt CHINA..? Entry aku baru2 ni tentang bby dikelar pn kat CHINA jugak... Dah taw xboleh beranak banyak, jangan gatal beromen..!! Aku memang marah sebab senang2 nyawa 11 lg baby tu akn dicabut begitu jew... Diowg pn xmintak untuk lahir kew dunia.. Apew la perasaan mak ayah budak2 tu..? Kew memang dah xdew perasaan..? KEJAM sungguh undang2 ciptaan manusia ni.. Semoga kekejaman ini akan berlalu sebab aku dah xsanggup nak bace2 cerita2 macam ni.. Owg lain berebut2 nak anak, diowg senang2 campak dari puncak gunung.. Semoga Allah balas kekejaman diowg ni dengan azab yang dahsyat.. Wahai anak2 kecil, syurga menantimu di sana..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...