Friday, 12 October 2012

Ujian Lagi....

Semalam baru aku update Anggun dah semakin pulih... Memang pun... Badan anggun dah xpanas tapi die cirit-birit pulak sampaikan bontot die melecet... Aduuhaiii... Sebak rasenyew bile tiap kali nak bersihkan najis die, die menangis kesakitan... Nak Buat macamanew..? Xkan xnak bersihkan.. Nanti lagi la banyak kuman.. Ntah apew2 plk penyakit yang datang nanti... Nak xnak, aku terpakse cekalkan ati cuci jugak demi kebaikan Anggun.. Then cepat2 aku lap n keringkan.. Sapu krim.. Malam tadi aku bukakkan pampers die mase tido supaye kesan melecet tu cepat kering.. Xsanggup aku tengok Anggun menahan sakit macam tu... Skunk, turn mak aku pulak demam.. Aku risau jugak takot die xlarat nak jage Anggun.. Haih... Apew2 pun tengahari ni kene balik bawak mak dengan Anggun g clinic sebelum lebih terok... :'( Aku pun google tentang masalah ni.. Akhirnyew, aku jumpe nih....

Masalah melecet di punggung (nappy rash) adalah komplikasi biasa bagi anak2 yang cirit birit. Irritant dermatitis is the most common nappy rash. Ia berlaku disebabkan nappy yang tidak kerap ditukar atau pun jika anak mengalami cirit birit. walaupun nappy kerap ditukar, nappy rash boleh berlaku kerana kulit bayi sensitif pada air kencing dan najis yang bersifat alkali.
Selain sakit, anak juga terdedah kepada risiko jangkitan kuman, terutama candida sp.

Ibu perlu :

1. kerap menukar nappy. tukar setiap kali baby poo, atau 2 jam sekali jika baby tak buang air besar
2. Air dry - biarkan baby tanpa nappy - tidak praktikal tetapi effektif. cubalah kalau ibu mampu
3. gunakan protective emollient - contohnya zinc oxide cream atau drapolene cream, boleh dapatkan di farmasi
4. tidak digalakkan letak bedak, bby oil ext
5. awasi tanda2 jangkitan kuman - demam,tak mau minum, kulit berair, bernanah, ruam semakin teruk. bawa segera jumpa doktor

Insya ALLAH ruam lampin atau nappy rash akan sembuh jika lampin kerap ditukar dan baby dah tak cirit birit. tapi kalau baby berteruskan cirit birit, ibu kena bawa pi jumpa doktor.. kenapa dia cirit birit berterusan?

cakap pasal cirit birit pulak, ibu kena ingat baby yang BF, normal kalau dia poo everytime he/she feed..


Cepat sembuh yew cyg...

6 comments:

aNa said...

cirit nak ringankan bdn tu...anggun nak berlari terus..

anggun said...

amboi...xkan nak berlari terus...

maszmadi said...

hai dak demuk dempol dempol nie..... saje jerk nak manje2 ngan mummy dia, tu yang kejap sihat kejap x sihat tu... hehe

anggun said...

nak manje pun jangan la sampai sanggup sakit...sy yang xsanggup tgknyew..

Witch Vera said...

Hye2, sy singgah n follow sni juga dr segmen Cik Misya nak Follow... :D

Browsed through blog kamu, haha.. Anggun sangat comel ! ^_^ semoga dia cepat baik... :) Chayo2 Anggun ! ^^

anggun said...

Tq so much witch vera 4 ur pray...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...