Wednesday, 18 July 2012

Boleh Bawak Hp Ke Skolah... Heaven Kot...


“ Kementerian Pelajaran sedang merangka Draf Peraturan Pendidikan (Disiplin Murid) 2012 yang akan membenarkan pelajar membawa peralatan komunikasi termasuk telefon bimbit dan iPad ke sekolah mulai tahun depan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, pihaknya bagaimanapun akan menetapkan garis panduan yang mengawal penggunaan alat komunikasi tersebut bagi mengelakkan ia mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran di kelas.

Menurutnya, keputusan untuk membenarkan telefon bimbit dibawa ke sekolah adalah selari dengan perkembangan semasa serta mengambil kira faktor keselamatan pelajar.

''Sebelum ini, para ibu bapa pernah beberapa kali meminta Kementerian Pelajaran membenarkan pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah, ini bagi membolehkan mereka mengawasi pergerakan anak mereka," katanya. “  - UTUSAN


Hmm.. Apew pendapat kowg...? Bagi aku adew pro & con kat cni.. Dari 1 sudut maybe boleh jadi kebaikan.. Tapi aku rase lebih banyak keburukan dari kebaikan kot... 

Antara kebaikan, parents senang nak taw pergerakan anak diowg.. Anak2 pun senang nak call parents suruh jemput.. And cikgu-cikgi pn senang nak cari ank2 murid kalau ilang.. *ponteng ler tu...* friend finder terus...wakakakaka...

Keburukannyew pulak, nanti banyak la kes2 kecurian, samun n yang paling takot skali menjadi sasaran penyangak2 kat luar sanew yang beranggapan budak2 skolah ni bawak gajet yang canggih-manggih kew skolah... Jangan pelik la kalau adew kes gaduh gara2 berebut tempat charge hp..hahaha... Yang lagi parah bagi parents yang kurang berkemampuan untuk menyediakan gajet2 yang up-to-date macam  ipad,iphone n sgala macam lg laa.. Kalau anak sowg gagah xgagah jugak la nak belikan.. Kalau anak dah masuk 5 owg skolah, tenat jugak nak beli sowg satu yew x..

So, kowg pk2 kan lah dan selamat beramal...


2 comments:

maszmadi said...

hurm, isk x abis pikir lah... huhu

Anggun said...

nanti aisha cakap 'mama...aisha nak bwk hp g skolah..' haa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...