Tuesday, 24 July 2012

Gigi Geraham Bongsu

Arini dah kembali kew alam realiti k... Dari Jumaat lepas aku MC sampai semalam gara2 sakit gusi yang teramat sangat... Rase macam nak bg penampor jew owg yang bercakap banyak dengan aku... Adew sowg pembekal ni call aku nak amek cheque.. Aku dah btaw cheque adew kat ofis n boleh pg amek dengan officer kat ofis tu haa... Die lagi nak tanyew aku keje kew x, nak jumpe sapew, boleh kew amek cheque dengan owg lain..? Ni sume punce la ni... last2 aku cakap g ofis aku cakap dengan Kak Ana nak amek cheque, then aku terus letak... * berani bwat mcm tu sbb pembekal tu member aku yang sengal...hahahaha* Aku datang ofis arini pn, gusi aku belum betul2 ok tapi tahan ckit la dari semalam... Mulut pun dah boleh bukak ckit... Jumpe kawan2 kat ofis ni xdew lain, asyik nak gelak memanjang walaupun puase hokay... So, aku pun google la pasal gigi bongsu ni...


- Gigi geraham bongsu adalah gigi molar ketiga (terakhir).
- Manusia biasanya mempunyai 4 gigi geraham bongsu, 2 di atas dan 2 di 
  bawah,biasanya keluar antara umur 18-25 tahun.
-  Gigi geraham bongsu atas biasanya tidak banyak masalah,
  tetapi gigi geraham bongsu bawah biasanya tidak cukup tempat untuk 
  keluar,iaitu terbenam atau keluar mencondong.






MASALAH GIGI GERAHAM BONGSU
- Sumbatan makanan berbau busuk
- Gusi yang meliputi gigi bengkak; demam.
- Merosakan gigi di depan serta tulang dan gusi sekitarnya
  (Jika gigi di depan rosak teruk, cabutan gigi depan tersebut (bukan 
  geraham bongsu) mungkin diperlukan
- Gigi depan menjadi berlubang,sensitif atau sakit 
- Pipi dan leher bengkak,mulut tidak boleh buka luas.
- Kesakitan mungkin merebak ke leher,telinga,kepala malahan gigi 
  berdekatan.
- Gigi mungkin melemahkan rahang bawah,lebih mudah pecah apabila 
  pembedahan atau terkena daya kuat.
- Ketumbuhan tidak normal terjadi, menghakis tulang berdekatan.


MENCABUT GIGI
Sebelum dicabut, gigi umumnya akan difoto terlebih dahulu dengan sinar X untuk mengetahui bentuk, kedudukan dan kedalaman gigi. Pencabutan gigi bungsu biasanya dilakukan dengan pembiusan lokal, namun terkadang juga dilakukan dengan bius total. Walaupun tergolong operasi kecil, pencabutan gigi sebaiknya dilakukan secara profesional oleh doktor gigi, mengigat komplikasi yang mungkin timbul saat dan selepas penyingkiran.

Memang agak payah nak bersihkan sisa makanan yang tersangkut kat gigi tu... Puas gosok gigi dah macam pakai braces pulak dah..huhuhu... So, lepas puase ni aku igt nak g cabut la gigi bongsu ni... So,kowg yang adw masalah ni, cepat2 la g clinic k... Kalau gigi tu xkacau gigi yang lain, xdew masalah...


2 comments:

maszmadi said...

hoho..... seb baik la pembekal tu kawna ko, kalu sam***** la*** agak2 ko bleh x cakap macam tu kat dia... hehe

Anggun said...

Kehkehkeh...oit..owg menteri tu...kalau uncle sam tu sy hantar anom jew settlekan...hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...